Óvodánk története

A Szárazréti Óvoda immár negyven éves múltra tekint vissza. 1975-1976-ban épült, a Városi Tanács és az akkori Köszörűgépgyár összefogásával. Az átadására 1976. augusztus 20-án került sor. Akkor főleg a gyárnak volt szüksége az óvodai helyekre, mert a dolgozók gyermekeinek az elhelyezését meg kellett oldani. A környéken ekkor még kevesen éltek, a közelben nem volt másik óvoda, így az óvodába járó gyermekek 80-90 százalékát a gyári dolgozók gyerekei jelentették. Az óvoda első vezetője Trenka Gyuláné volt, aki 1985-ig a nyugdíjba vonulásáig vezette az intézményt.

A nyolcvanas évek végétől indult el ennek a városrésznek a fejlődése sok fiatal vásárolt itt telket és építkeztek, a gyár viszont zsugorodni kezdett, a munkalehetőségek megszűntek. Szerencsére a gyerekek száma viszont megmaradt, most azonban már az óvoda körzetéhez tartozó területről érkeztek ide. Az óvodát nagy büszkeséggel tölti el, hogy napjainkra már az óvodában nevelkedett gyerekek, mint szülők térnek vissza és magukkal hozzák a gyerekeiket.

1985. szeptember1-től az óvoda új vezetője Rab Dénesné lett, aki 2014. augusztus 1-ig irányította az intézményt.
Az óvoda a városrésszel együtt nagy fejlődésen ment keresztül, dolgi és szakmai téren egyaránt. A gyár a működése alatt sok anyagi segítséget nyújtott, megszűnésével új plusz anyagi források keresésére volt szükség. A városban elsőként itt szerveztek óvodai bálokat, ezek bevételéből az eszköztárukat bővítették.

Később a pályázati rendszer megjelenésével megnőttek a lehetőségeik. Az első pályázat után kicserélték a csoportszobai bútorokat, a padlózatot, minden csoportba galéria került és kialakítottak egy nevelői szobát. Képviselői segítséggel a gyermekmosdók kerültek felújításra. Az ALCOA pályázatán megnyert pénzből az udvari játékok cseréje történt meg, képviselői segítséggel pedig a játékok alá ütésálló burkolat került.

A szakmai múlt jelentős állomása volt, hogy az óvodában a nyolcvanas évek végén elsőként kezdte el foglalkozni az óvodai informatikával. Informatikai Városi munkaközösség keretében adták át tapasztalataikat a város többi óvodájában dolgozó a téma iránt érdeklődő óvodapedagógusoknak. Egy országos hálózat tagjaiként fejlesztő programokon keresztül ismertették meg a számítástechnikát a gyermekekkel.

Az óvoda vezetése ösztönözte az óvodapedagógusokat és a dajkákat arra, hogy ismereteiket minél magasabb szinten bővítsék. Az óvodában öt szakvizsgával rendelkező óvodapedagógus dolgozik, a dajkák pedig az első meghirdetett dajkaképző hallgatói voltak.

Az óvoda közelmúltjában ismét hatalmas felújítás következett, melyre Székesfehérvár Megyei jogú Város Önkormányzata pályázott „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” címmel, 1.199.178.708,- Ft összköltségű, KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0004 jelű kiemelt projekt keretében, amelyhez az Új Széchenyi Terv Közép-dunántúli Operatív Program Megyei Jogú Városainak város-rehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslatai tárgyú pályázaton nyert 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást.

Ennek a felújításnak még Rab Dénesné kezdte meg szervezését, majd magának a munkálatoknak a lebonyolításának az előkészítésében is részt vett, de az elkészült óvodát már Vértes Mónika a 2014. augusztus 1-én kinevezett óvodaigazgató adta át a munkatársaknak és a gyermekeknek. Az intézmény ekkor egy új tornateremmel és logopédiai szobával gazdagodott, valamint a lapos tetős épület új tetőt, a falak pedig szigetelést kaptak. Így elmondható, hogy az óvoda nagyon korszerű körülményeket tud kínálni a városrész gyermekei számára.